12 Jan 2012

Menarik tentang kucing.. Haiwan pembersih dan mempunyai lidah paling canggih?? :D

tiba2 pulak hari ni aku nak bercakap pasal kucing.. Iya, sebagaimana yang kita maklum.. kucing merupakan haiwan kesayangan Rasulullah SAW.. Aku sendiri sangat sayang akan kucing.. Sebab kucing adalah haiwan yang jinak,comel,menghiburkan hati..ehee.. malah, kucing juga pandai mendengar arahan dari tuannya.. Kemanjaan yg ada pada kucing itulah membuatkan ramai yg tertawan hati utk memberi kasih sayang kpdnya..

*Kucing mengikut pandangan IslamNabi menekankan di dalam hadisnya bahawa kucing tidaklah najis.Malah diperbolehkan berwudhuk menggunakan air bekas minuman kucing.

Kenapa Rasullah SAW menekan bahawa kucing tidak menjadi najis kepada manusia? Persoalannya, bagaimana nabi mengetahui badan kucing tidak mempunyai najis? Jawapannya, kulit kucing mempunyai otot-otot yang mampu melawan sel bakteria.

Otot kucing juga dapat menyesuaikan diri dengan otot manusia.Pada permukaan lidah kucing pula dilapisi dengan berbagai benjolan kecil yang runcing,benjolan ini berbentuk benjolan yang berbentuk bengkok menguncup seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit.Ketika kucing minum, tidak ada setitik air yang akan jatuh dari lidahnya. Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu yang mati dan membersihakn bulu-bulu yang tersisa di badannya.Betapa canggihnya lidah kucing kan?? hee

Kajian yang dijalankan


Telah dijalankan beberapa kajian terhadap kucing mengikut usia,posisi kulit,punggung,bahagian dalam tapak kaki, bibir dan ekor.Pada bahagian2 tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan.Di samping itu, kuman juga diltekkan pada bahagian2 tertentu.Di ambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil Kajian


Hasil yang diambil dari kulit luar,ia tidak mempunyai kuman walaupun dilakukan banyak kali.
Tempat yang kuman sengaja diletakkan menunjukkan hasil negatif iaitu sekitar 80% sahaja (20 % mempunyai kuman), jika dlihat dari air liurnya.Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberkan kepadanya.Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan ketidakhadiran kuman.Selain itu, Dr. Gen Guntafsirl menemui kuman yang banyak pada anjing,manusia 25% dari anjing , kucing mempunyai separuh kuman dari manusia. Doktor haiwan di klinik Damaskus,Said Rafah menegaskan kucing mempunyai peranti pembersih yang bernama lysozyme.


Jika diperhatikan., kucing tidak suka berjemur dan jarang mendekati air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah mengenainya. Inilah yang menjadi faktor kuman tidak ada pada kucing.

Hadith-hadith mengenai kucing


Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).


Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis.”
Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Kalau bukan dari wahyu Allah tentulah Rasulullah SAW tidak berani mengatakan kucing itu haiwan pembersih.Segala sesuatu yang ditemui oleh ilmuwan pada zaman sekarang ini telah diketahui oleh Rasulullah SAW sejak 1500 tahun yang lalu..

Wallahualam..

sumber dipetik dari:http://al-fikrah.net
No comments:

Post a Comment

Cute Onion Club - Onion Head
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...